BurgerBurgerCloseClose
DanskEnglish

Glasklokke med lys og bur

Hauchs betegnelse:

(Een høj Glasklokke) med tilhørende liden Lysestage (og et lidet Buur at sætte en Fugl i) og saaledes bringe Lyset eller Fuglen under Vandet.

Kort beskrivelse:

Et forsøg der skal vise luftens uigennemtrængelighed ved at trykke en cylinderfomet glasklokke med åbningen nedaf ned i et kar med vand hvor der svømmer en kortskive, der bærer et fuglebur eller et lys og konstatere at vandet ikke vil fylde cylinderen, men efterlade et luftrum, hvor en fuglen kan leve uden at blive våd eller et lys kan brænde. 

Hauchs beskrivelse:

AB (PI. 2, Fig. 1) er et stort Glas, som indtil Høiden C er fyldt med Vand, hvorpaa svømmer en Korkskive DE, som bærer et lidet Fuglebuur DEF med en levende Fugl i. GH er en cylinderformig og oventil ved H lukket Glasklokke, som sættes oven over Fugleburet. Naar Glasklokken GH trykkes ned til Bunden af Glasset AB, maa Korkskiven med Fugleburet DEF og Fuglen i synke ned i Glasset i Forhold eftersom Glasklokken bringes dybere deri. Ikke desto mindre vil Fuglen være ligesaa munter og vel tilmode paa Bunden af Glasset, som i den frie Luft; den vil ogsaa vise sig fuldkommen tør og ikke have berørt Vandet, naar den tages ud af Glasset og Glasklokken. Vandet er altsaa ikke steget ind i Glasklokken GH, og Aarsagen hertil er Modstanden af den i Klokken værende Luft, som hindrer Vandet fra at komme hvor den er. Luften viser sig altsaa herved fuld­kommen uigjennemtrængelig.

Man kan i stedet for Fugleburet og Fuglen anbringe et brændende Lys paa Korkskiven De. Naar da Cylinderen GH bringes ned til Bunden af Glasset, vil man se Lyset, af oven anførte Aarsag, brænde paa Bunden af det med Vand fyldte Glas AB (Phys.Cab. p 5 Pl. 2 fig.1)

Teknisk beskrivelse:

Trælysestage

Glasklokken og fugleburet eksisterer ikke mere

  • Kategori: Almindelige egenskaber
  • Hauchnummer: A01
  • Inventarnummer: 2352
Glasklokke med lys og burGlasklokke med lys og bur
Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok